پارچه های بافته شده (Woven Fabrics) طی فرآیند بافت بوجود می آیند. این پارچه ها اغلب توسط دستگاه های بافندگی تولید می شوند. در این دستگاه ها دو نخ در عرض و طول هم در قالب زاویه عمود بر مجموعه درهم تنیده می شوند.
نخی که در امتداد طولی محصول بافته می شود تار یا نخ طولی گفته می شود. نخ عمود بر تار که در عرض مجموعه قرار می گیرد پود یا نخ عرضی گفته می شود.تار و پود به روش های مختلفی درهم تنیده می شوند. حاصل کار این فرآیند درهم تنیده شدن مدل و طرح بافت را شکل می دهد.
پارچه های بدون بافت (Non-Woven Fabrics) همان طور که ار اسمش پیداست بدون بافت تولید می شود. این پارچه ها از الیاف جدا از هم بوجود می آیند. الیاف به شکل های مختلف کنار هم قرار می گیرند و با روش های متفاوت مثل سوزن زنی و حرارتی به یگدیگر متصل شده و پارچه بی بافت را شکل می دهند.
در حال حاضر 30 درصد منسوجات جهان از نوع پارچه های بی بافت هستند. پیش بینی می شود که آینده صنعت نساجی بیشتر در اختیار این نوع پارچه ها قرار گیرد.
الیاف مورد استفاده در پارچه های بافته شده و منسوجات بی بافت
پارچه های بافته شده از الیاف طبیعی و مصنوعی بافته می شوند. الیاف طبیعی مورد استفاده در بافت پارچه الیاف پنبه، کتان، ابریشم و پشم است. الیاف مصنوعی به دو نوع بازیافته یا نیمه مصنوعی (ترکیب شده با الیاف طبیعی) و شیمیایی تقسیم می شوند. الیاف ویسکوز، پلی استر و نایلون از نوع الیاف مصنوعی هستند.
مواد اولیه در تولید پارچه های بافته نشده معمولاً پلی پروپیلن(PP)، پلی استر، نایلون، پلی اتیلن و پلی یورتان است.
انواع پارچه های بافته شده و فن آوری تولید آن ها
پارچه های بافته شده به چهار نوع اصلی ساده، سرژه، ساتن و پارچه های بافتنی تقسیم می شوند.سه نوع اول توسط دستگاههای تاروپودی بافته می شوند. پارچه های بافتنی توسط دستگاههای بافندگی حلقوی تولید می شوند. این دستگاههای بافندگی حلقوی دو مدل تاری و پودی دارند.
در بافت ساده یک نخ تار بین یک نخ پود یا دو نخ تار بین دو نخ پود قرار می گیرد. در بافت سرژه طراحی بافت در جلو و عقب با هم متفاوت است. در این نوع بافت باید بین بافت جلو و عقب تعادل مناسبی وجود داشته باشد تا ظاهر کار به صورت موزون و مورب درآید. پارچه دنیم از بافت سرژه است.
بافت ساتن دارای جلوه بیشتر و به نسبت گرانتر است. در بافت ساتن چهار یا بیشتر نخ تار بر روی یک نخ پود شناور هستند یا برعکس، چهار نخ پود بر روی یک نخ تار شناور. ساتن اسلیپیر و ساتن پشت کرپ از انواع این بافت هستند.
پارچه های بافتنی که توسط دست یا بیشتر دستگاههای بافندگی حلقوی تولید می شوند انواع مختلفی دارند. در بافت با دستگاه مجموعه ای از سوزن ها با یک نخ آمیخته می شوند و به شکل عمودی درهم تنیده می شوند. پارچه بافتنی این گونه شکل می گیرد.
دستگاههای بافندگی به دو مدل تاری و پودی تقسیم می شوند. مدل ساده، ریب، اینترلاک و دانه رو از بافندگی حلقوی پودی و تریکو، راشل، میلانز و قلاب دوزی از بافندگی حلقوی تاری بوجود می آیند.
فرآیند تولید
درکل فرآیند تولید پارچه بافته شده شامل مراحل زیر می شود :
- تولید الیاف: کشت پنبه، چیدن پشم یا تولید الیاف مصنوعی در کارگاهها
- تمیز کردن الیاف: بیشتر برای الیاف طبیعی کاربرد دارد.
- شانه کردن: ماده اولیه از حالت گوله مانند خارج شده و به صورت رشته های نمایان آماده تاباندن درمی آید.
- تاباندن: الیاف شانه شده کشیده شده، در هم تنیده شده و تابانده می شوند. دوک در قدیم برای تاباندن و ریسیدن استفاده می شد.
- آماده سازی بافت: بیشتر مخصوص الیاف مصنوعی است. موادی به آنها اضافه می شود که خواص الیاف طبیعی مانند حالت کشسانی آنها را پیدا کنند.
- آهارزنی: آهار ماده چسبنده شیمیایی غلیظی است که جهت افزایش مقاومت نخ به آن اضافه می شود.
- بافت پارچه: بافت تاروپودی یا بافت حلقوی
- پرزگیری پارچه: پرز پارچه با عبور از دستگاههای دارای حرارت کنترل شده و مرطوب سوزانده می شود.
- مرسریزه کردن: برای افزایش مقاومت و درخشندگی پارچه انجام می شود. مثلاً پارچه های پنبه ای را درون مواد قلیایی مثل سود یا آمونیاک قرار می دهند.
- رنگرزی: به روشهای مختلف مثل پیگمنت، فلت اسکرین، ری اکتیو انجام می شود.
انواع پارچه های بدون بافت و فناوری تولید آن ها
پارچه های بی بافت از نظر مواد اولیه تشکیل دهنده و تکنولوژی مورد استفاده در تولید آنها از هم تفکیک می شوند. اسپان باند، ملت بلون و اس ام اس از انواع پارچه های بدون بافت هستند.
فرآیند تولید منسوجات بدون بافت در سه مرحله انجام می گیرد.
- تشکیل لایه ای از رشته های الیاف یا فیلامنت از مواد اولیه مثل پلی استر و پلی پروپیلن (PP)
- اتصال فیلامنت ها با روش های مختلف به یکدیگر
- ایجاد شبکه ای منظم از فیلامنت های به هم متصل شده و تشکیل منسوج نبافته
تشکیل لایه به سه روش ترریزی، خشک ریزی وهواریزی انجام می شود. فرآیند اتصال دهی به سه روش مکانیکی، حرارتی و شیمیایی انجام می شود.
برای نمونه منسوجات اسپان لس (SPUNLACE) از لحاظ شکل گیری لایه الیاف به روش خشک ریزی و توسط دستگاههای کاردینگ تولید می شوند. تا سال 2005 حدود 90 درصد منسوجات نبافته به این روش تولید می شدند. روش اتصال دهی هم به روش مکانیکی و از نوع آب گره انجام می شود. در کل فرآیند اتصال دهی مکانیکی به دو روش سوزنی و آب گره انجام می شود.
کاربرد پارچه های بافته شده و بدون بافت
در مورد پارچه های بافته شده که به دلیل اینکه روزانه با آنها سروکار داریم همه با کاربردهای آن آشنا هستیم. استفاده از آنها در صنعت پوشاک، منسوجات خانگی مانند تهیه مبلمان یا پرده و غیره و صنایع بسته بندی از جمله کاربردهای پارچه های بافته شده است.
اما کاربرد منسوجات نبافته را می توان شامل موارد زیر برشمرد:
- وسایل نظافت شخصی مثل پوشک بچه، محصولات بهداشتی مخصوص بانوان، محصولات بهداشتی مخصوص افراد سالخورده، پدهای بی اختیاری ادرار، دستمال های مرطوب
- وسایل مربوط به بهداشت و درمان و بخش پزشکی مثل لباس جراحی، گان ها، انواع ماسک صورت مثل ماسک سه لایه و ماسک N95 ، ملحفه ها، زیراندازها، پدهای بهداشتی
- در بخش پوشاک و اجزای کفش و لباس شامل آستری لباس، لباس های مخصوص محافظتی، لباس های کار صنعتی، لباس های عایق در برابر مواد شیمیایی، برخی اجزای تولید کفش
- در بخش مصارف خانگی، کفپوش و اجزای مبلمان شامل فیلترهای تصفیه، چای کیسه ای، پدهای نظافت و دستمال رومیزی
- در بخش بسته بندی شامل کیسه های خرید
- در بخش اتومبیل، راه آهن و هوافضا شامل فیلترهای تهویه، فیلتر بنزین، فیلتر هوا، کیسه های هوا
- در بخش ساختمان و ساخت و ساز شامل عایق های حرارتی، عایق های صوتی، لایه گذاری سقف و دیوار و کاشی
- در بخش زیست محیطی، ژئوتکستایل و مهندسی عمران شامل تثبیت خاک، زهکشی، لایه زیرین آسفالت، درزگیری
- در بخش تصفیه، تمیزکاری و مصارف صنعتی شامل سمباده ها، عایق کابل ها، چرم مصنوعی، جداکننده های باتری، پلاستیک های تقویت شده، فیلترهای گاز و هوا
- در بخش مصارف کشاورزی و باغداری و جنگلداری
منسوجات بافته نشده در بخش های مربوط به عایق بندی، لمینیتیتگ، فوق جاذب ها، کامپوزیتها، ایجاد لایه های ترکیبی و اولتراسونیک نیز کاربرد چشمگیر و رزوافزونی دارند.
مزایای منسوجات بی بافت
- امکان تولید در حجم بالا و با سرعت زیاد
- در مقایسه با پارچه های بافته شده نیاز به سرمایه گذاری اولیه کمتر، نیروی انسانی کمتر و در نهایت هزینه تمام شده پایین تر دارد.
- مصرف انرژی پایین تر در مراحل تولید این منسوجات
- قیمت تمام شده پایین تر نسبت به پارچه های بافته
- قابلیت بازیافت راحت تر
- گستره استفاده زیاد در همه زمینه ها
- میزان پایین ضایعات آن در مقایسه با حجم تولیدی آن و امکان بازیافت 50 درصد ضایعات
- امکان استفاده از الیاف و مواد اولیه ای که در بقیه صنایع کاربرد زیادی ندارند
معایب منسوجات بی بافت
- امکان رنگ آمیزی و طراحی و چاپ در حد پارچه های بافته شده در آنها وجود ندارد.
- بعضی مدل های آن از استحکام کافی برخوردار نیستند و در تنش های وارده بر پارچه امکان تحمل فشار کمتری دارند.
برای خرید پارچه بدون بافت و بافته شده می توانید به سایت فروشگاهی شهراسپان مراجعه کنید
lipitor 40mg for sale <a href="https://lipiws.top/">purchase lipitor sale</a> purchase lipitor pills
Bngxky 14:29 1402/12/14